2o Πολυαισθητηριακό εργαστήριο Η αρχαιότητα μέσα από τις αισθήσεις
ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Θεωρίας 12, Πλάκα Σάββατο 30 Νοεμβρίου και Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024, ώρα 12.00-14.30
Το Μουσείο Κανελλοπούλου διοργανώνει το 2ο Πολυαισθητηριακό Εργαστήριο στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων συμπεριληπτικού χαρακτήρα, οι οποίες αποσκοπούν να διευρύνουν και να ενισχύσουν την πολιτική κοινωνικής προσφοράς του.
Συμμετέχοντες και συμμετέχουσες με προβλήματα όρασης και ακοής θα ενταχθούν σε ολιγομελείς ομάδες μαζί με άτομα χωρίς αισθητηριακά προβλήματα και όλοι μαζί, καθοδηγούμενοι από εξειδικευμένους ερευνητές της αρχαίας τέχνης, θα προσεγγίζουν μυθολογικές αφηγήσεις μέσα από την επική ποίηση και τη διακόσμηση αγγείων και θα ανακαλύψουν τους τρόπους που δούλευαν οι τεχνίτες διάφορα υλικά στην αρχαιότητα.
Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν αρχαία αντικείμενα και – με την καθοδήγηση των διδασκόντων – να χρησιμοποιήσουν υλικά, εργαλεία και απτικές αναπαραστάσεις, για να κατανοήσουν τη χρήση και τα στάδια κατεργασίας επιλεγμένων αντικειμένων στην αρχαιότητα. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ ατόμων με διαφορετική αισθητηριακή πρόσληψη και η κατάκτηση της γνώσης μέσα από μεθόδους βιωματικής μάθησης.
Τα εργαστήρια αυτά λειτουργούν πιλοτικά ώστε να αναδειχθούν οι δεξιότητες και οι ανάγκες της κάθε ομάδας και στη συνέχεια να σχεδιαστούν συμπεριληπτικές εκπαιδευτικές πρακτικές για την παρουσίαση των εκθεμάτων του Μουσείου.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΤΕΧΝΙΑΣ – Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024
Οι μεταλλοτέχνες και ερευνητές αρχαίων τεχνικών Άκης Γκούμας και Κάρολος Βλαχιώτης και η δημιουργός σύγχρονου εικαστικού κοσμήματος Αναστασία Κανδαράκη θα παρουσιάσουν στους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες μεθόδους δουλειάς των τεχνιτών μετάλλου στην αρχαιότητα. Θα μιλήσουν για τις δεξιότητες των τεχνιτών και πώς τις αποκτούσαν, για τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν, για την κατεργασία τους και τα ίχνη που αφήνουν στην επιφάνεια των αντικειμένων. Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν πρακτικά παραδείγματα για να αναδείξουν τη σημασία των διαφόρων αισθήσεων στη μεταλλοτεχνία και θα κατευθύνουν τους συμμετέχοντες στο να εφαρμόσουν οι ίδιοι κάποιες από τις αρχαίες τεχνικές σε σύγχρονα υλικά. Στη συνέχεια θα συζητήσουν τις εμπειρίες που είχε ο καθένας από την άσκηση αυτή.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΦΗΓΗΣΕΩΝ – Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024
Ο Διευθυντής του Μουσείου Κανελλοπούλου, Νίκος Παπαδημητρίου και οι αρχαιολόγοι Ματίνα Παναγιωτοπούλου και Μαριλένα Καραμπατέα θα μιλήσουν για τη σημασία των μύθων στην αρχαιότητα. Χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από τα ομηρικά έπη και εκθέματα με διακόσμηση μυθολογικών σκηνών, θα επιχειρήσουν να εισάγουν τους συμμετέχοντες στον κόσμο της επικής αφήγησης. Μέσα από την ακουστική απαγγελία του σχετικού μύθου, την οπτική και απτική αναπαράσταση των απεικονιζόμενων μορφών και την οσφρητική περιγραφή του περιεχομένου των αγγείων θα διερευνήσουν το πώς βίωναν οι αρχαίοι Έλληνες με τις αισθήσεις τους την εμπειρία της μυθολογικής αναπαράστασης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
12.00–13.30: χωρισμός των συμμετεχόντων σε δύο ομάδες και παρακολούθηση εργαστηρίων
13.30–13.45: σύντομο διάλειμμα
13.45–14.30: συζήτηση όλων των συμμετεχόντων για τη σημασία της εμπειρίας αυτής και την βελτιστοποίηση συμπεριληπτικών δράσεων.
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το Μουσείο Κανελλοπούλου είναι πλήρως προσβάσιμο και διαθέτει WC για άτομα με κινητικά προβλήματα.
Για την πρόσβαση στο Μουσείο και την αναχώρηση ατόμων με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μικρού μεγέθους λεωφορείο από σταθμό του μετρό (θα ακολουθήσει λεπτομερής ανακοίνωση).
Θα υπάρχει διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα για άτομα με προβλήματα ακοής.
Θα υπάρχει χώρος παραμονής για τους συνοδούς των συμμετεχόντων