Article content

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ημερίδα «Ο ρόλος του Λευκού Μπαστουνιού στην ανεξαρτητοποίηση των ατόμων με οπτική αναπηρία», συν – διοργανωτές Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και Φάρος Τυφλών της Ελλάδος

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ & ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578

e-mail: pab@otenet.gr                        web site:  www.pst.gr

Αρ.Πρωτ.: 848                                                           Αθήνα, 18/10/2024

Τομέας: Γραμματείας

Πληρ.: Βίκυ Θωμοπούλου               

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερίδα «Ο ρόλος του Λευκού Μπαστουνιού στην ανεξαρτητοποίηση των ατόμων με οπτική αναπηρία», συν – διοργανωτές Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και Φάρος Τυφλών της Ελλάδος

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών και ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος συνδιοργάνωσαν ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος του Λευκού Μπαστουνιού στην ανεξαρτητοποίηση των ατόμων με οπτική αναπηρία» στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Φάρου Τυφλών, η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν  ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Υγείας Δήμου Καλλιθέας, κος Νίκος Γιατράς, η Εντεταλμένη για θέματα Προσβασιμότητας και Συμπερίληψης Δήμου Αθηναίων, κα Έλενα Ματζαβίνου, η Πρόεδρος του Κέντρου “Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος”, κα Ζωή Γερουλάνου, ο εκπρόσωπος της Γραμματείας ΑμεΑ Ν.Δ., κος Ανδρέας Μπατιστάτος, η Προϊσταμένη Πρόνοιας Δ/νσης Κοινωνικής πολιτικής Δήμου Καλλιθέας, κα Ασπασία Κουρνιώτη και η Δημοτική Σύμβουλος Καλλιθέας εκ μέρους του Τμ. Παιδείας και μέλος του εμπορικού Συλλόγου Καλλιθέας, κα Ελένη Γρηγοριάδου.

Στη συνέχεια εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών ο Πρόεδρος κος Δημήτριος Σηφάκης και ο Οργανωτικός Γραμματέας κος Παναγιώτης Μαρκοστάμος καθώς και η Πρόεδρος του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος κα Μαρία Τζεβελέκου, ως συν-διοργανωτές απηύθυναν χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους εκφράζοντας την ευχαριστία τους και τόνισαν την αναγκαιότητα της έναρξης του νέου προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών κινητικότητας προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν άτομα με οπτική αναπηρία σε όλη την Ελλάδα καθώς σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν εννέα εκπαιδευτές οι  οποίοι εξυπηρετούν τις ανάγκες των ατόμων που διαμένουν Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Καβάλα.

Έπειτα δόθηκε ο λόγος στην εκπαιδεύτρια κινητικότητας προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κα Ελισάβετ Κούβαρου, η οποία στην εισήγησή της παρουσίασε την υπηρεσία κινητικότητας προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης και το έργο που επιτελεί επί 30 συναπτά έτη  και ανέφερε εκτός των άλλων την σπουδαιότητα του Λευκού Μπαστουνιού στην ανεξαρτητοποίηση των ατόμων με οπτική αναπηρία στις εκφάνσεις της ζωής τους, δίνοντας παραδείγματα και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρία όρασης.

Πολύ σημαντικές ήταν οι προσωπικές εμπειρίες που παρέθεσαν οι κ.κ. Γεωργία Ρουκουτάκη – Λούζη, Αικατερίνη Μαρκαντωνάκη, Παναγιώτης Καλκούνης, Γεωργία Κακαουνάκη, Χρήστος Κορομηλάς, Χριστίνα Σαρρή, και Κωνσταντίνος Πελεκάνος άτομα με οπτική αναπηρία, σε ότι αφορά στην σημαντικότητα της χρήσης του λευκού μπαστουνιού και του σκύλου οδηγού και στην αναγκαιότητα της εκπαίδευσης. 

Τέλος στην εκδήλωση παραβρέθηκαν από τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο φορέων η Γενική Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κα Θεοδώρα Φαρδέλα, ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κος Μιχαήλ Ντέντης και τα μέλη αυτής κ. Λουκία Κιρκινέζη και Αναστασία Αξαοπούλου, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος κ.κ. Αντώνιος Γιαβρής, Εμμανουήλ Μπασιάς και Γεωργία Δούμα.

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η πολύτιμη βοήθεια των εργαζομένων των δυο φορέων για την πολύτιμη βοήθεια που πρόσφεραν για την διεξαγωγή της επιτυχημένης αυτής εκδήλωσης.

                                    Με εκτίμηση

                            Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος                                                                Η Γενική Γραμματέας

Δημήτριος Σηφάκης                                                    Θεοδώρα Φαρδέλα