Article content

Ανακοίνωση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών για τη διενέργεια σειρά διαδικτυακών συμπεριληπτικών διαλέξεων ιστορίας της Τέχνης «Χρώμα σε Καμβά» 23.10.2024 – 18.12.2024

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών σε συνεργασία με την Off Stream, διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια καινοτόμο σειρά διαλέξεων Ιστορίας της Τέχνης που απευθύνεται ισότιμα σε τυφλά, με μειωμένη όραση και βλέποντα άτομα.

Η ομάδα της Off Stream μετά από πρόσκληση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών ανέπτυξε για το πρότζεκτ Χρώμα σε Καμβά μια πρωτότυπη μεθοδολογία για τη διδασκαλία της Ιστορίας της Τέχνης, που απευθύνεται ισότιμα σε τυφλά και με μειωμένη όραση άτομα καθιστώντας την περισσότερο προσβάσιμη και συμπεριληπτική.

Στόχος της σειράς των διαλέξεων είναι η εισαγωγή και εξοικείωση των συμμετεχόντων ατόμων με βασικές έννοιες της εικαστικής δημιουργίας και τα κύρια καλλιτεχνικά ρεύματα από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 20ού.

Συγκεκριμένα, μέσα από έναν συνδυασμό ιστορικών στοιχείων, διερεύνησης απτικών απεικονίσεων και μουσικών ερεθισμάτων, τα συμμετέχοντα άτομα θα ανακαλύψουν τα καλλιτεχνικά ρεύματα του Ρεαλισμού, του Ιμπρεσιονισμού και του Μεταϊμπρεσιονισμού, με την σειρά να ολοκληρώνεται με τα ρεύματα του Φωβισμού και του Εξπρεσιονισμού.

Οι συνολικά έξι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν ψηφιακά από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2024. Απευθύνονται ισότιμα σε τυφλά, με μειωμένη όραση και βλέποντα άτομα, και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώστε συμμετοχή τώρα μέσω της παρακάτω φόρμας:

https://forms.gle/BZf9jkp5sAjcUmuW9

Το πρότζεκτ Χρώμα σε Καμβά υλοποιείται από την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών σε συνεργασία με την Off Stream υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συντελεστές

Οργάνωση, Διαχείριση: Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.)

Επιστημονική Ευθύνη: Off Stream

Ανάπτυξη και Υλοποίηση Μαθημάτων: Στέλα Αναστασάκη (Off Stream)

Συμβουλευτική Ανάπτυξης Περιεχομένου Μαθημάτων: Θέμις Βελένη, Δρ. Ιστορικός Τέχνης, Καλλιόπη Γκίκα, Οδηγός Έργων Τέχνης για άτομα με απώλεια όρασης, Χαρίκλεια Κανάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Μουσειακής Εκπαίδευσης, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης Α.Π.Θ., μουσειοπαιδαγωγός και εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης

Συμβουλευτική Απτικών Απεικονίσεων Έργων Τέχνης: Φιλίππα Τραχανά, Βιβή Τσαβαλιά, Θεοδώρα Φαρδέλα

Αποτυπώσεις Έργων Τέχνης: Μαρίζα Τσάκωνα

Οπτική Ταυτότητα: Μαρίζα Τσάκωνα, Δημήτρης Λελάκης