Article content

Διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την αιφνίδια απόφαση του Κ.Ε.Α.Τ. Θεσ/κης να προβεί στην απομάκρυνση οικοτρόφων με αναπηρία όρασης

Κατηγορία: Χωρίς κατηγορία

Αθήνα: 10.09.2024

Αρ. Πρωτ.: 832

ΠΡΟΣ: κα Σ. Ζαχαράκη, Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ: «Διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την αιφνίδια απόφαση τουΚ.Ε.Α.Τ. Θεσ/κης να προβεί στην απομάκρυνση οικοτρόφων μεαναπηρία όρασης»

Κυρία Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) όπως γνωρίζετε, αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας. Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012.Με την παρούσα επιστολή σας μεταφέρουμε την έντονη διαμαρτυρία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ.), της Περιφερειακής Ένωσης του Π.Σ.Τ. Κεντρικής Μακεδονίας και της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Λουδοβίκος Μπράιγ», σχετικά με την αιφνίδια απόφαση του Κ.Ε.Α.Τ. Θεσ/κης να προβεί στην απομάκρυνση οικοτρόφων με αναπηρία όρασης, από το παράρτημα του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνεται και στην υπ’ αριθ. πρωτ. 688/06.09.2024 επιστολή του Π.Σ.Τ. την οποία σας επισυνάπτουμε, αγανάκτηση έχει προκαλέσει η αιφνίδια απόφαση της Διοικήτριας του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης να απομακρύνει χωρίς καμία προειδοποίηση2οικότροφους με οπτική αναπηρία από το Οικοτροφείο του Κ.Ε.Α.Τ. Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον επτά δεκαετίες και καλύπτει τις ανάγκες των ατόμων με οπτική αναπηρία όλης της Βόρειας Ελλάδας, χωρίς καμία μέριμνα και αδιαφορώντας για την ποιότητα της ζωής τους την επόμενη μέρα. Αντιλαμβανόμαστε ότι σε ένα χώρο εκπαίδευσης παιδιών δεν είναι ιδανικό να συνυπάρχουν και ενήλικες οικότροφοι, ωστόσο οι ενέργειες απομάκρυνσης αυτών θα πρέπει να γίνεται με ομαλό και οργανωμένο τρόπο και όχι χωρίς πρόβλεψη, αλλά και χωρίς εκπαίδευση, η οποία θα διασφαλίσει στο μέτρο του εφικτού την ανεξάρτητη και αυτόνομη διαβίωση τους.

Κυρία Υπουργέ,

Ως εκ τούτου απευθυνόμαστε σε εσάς και ζητάμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία του Οικοτροφείου του Κ.Ε.Α.Τ. Θεσσαλονίκης και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία απομάκρυνση οικοτρόφου από αυτό, εάν δεν προβλεφθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή συνέχιση και βελτίωση των συνθηκών της ζωής του. Ευελπιστώντας πως θα εξετάσετε άμεσα το προαναφερόμενο αίτημα, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε την υπ’ αριθ. πρωτ. 688/06.09.2024 επιστολή του Π.Σ.Τ., και την ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Λουδοβίκος Μπράιγ», οι οποίες αναφέρονται στο εν λόγω ζήτημα.

Με εκτίμηση Ο ΠρόεδροςΙ. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας Β. Κούτσιανος

3 Πίνακας Αποδεκτών:

– Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Κ. Μητσοτάκη

– Γραφείο Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης Φτώχειας, κ. Π.Πύρρου

– Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ)

– ΚΕΑΤ Παράρτημα Θεσσαλονίκης

– Ε.Ο.Τ.

– Π.Σ.Τ.

– Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κεντρικής Μακεδονίας

– Ένωση Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Λουδοβίκος Μπράιγ»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 9977/12-12-1932 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΕΠΙΤΙΜΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ &

        ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ & ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ

ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ

ΒΕΡΑNΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-5245001,210-5228333,210-5228365,210-5245578

e-mail: pab@otenet.gr                        web site:  www.pst.gr

Αρ.Πρωτ.: 688                                                           Αθήνα, 6/9/2024

Τομέας: Γραμματείας

Πληρ.: Βίκυ Θωμοπούλου              

Προς:

Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη         

Κοιν.:

  • Πρωθυπουργό της χώρας
  • Γ.Γρ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κο Πρόδρομο Πύρρο
  • ΕΣΑΜΕΑ
  • ΕΟΤ
  • ΚΕΑΤ
  • ΚΕΑΤ Παράρτημα Θεσσαλονίκης
  • ΠΕΤΚΜ
  • Περιφερειακές Ενώσεις Τυφλών στην Ελλάδα
  • ΜΜΕ

ΘΕΜΑ : ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΑΤ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε προ τετελεσμένων αποφάσεων σε ότι αφορά θέματα του Κ.Ε.Α.Τ.. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών διατυπώνει την έντονη αντίδρασή του στην αιφνίδια απόφαση της Διοικήτριας να απομακρύνει οικοτρόφους από το παράρτημα της Θεσσαλονίκης χωρίς καμία μέριμνα και αδιαφορώντας για την ποιότητα της ζωής τους την επόμενη μέρα. Είναι λογικό σε ένα χώρο που εκπαιδεύονται παιδιά να μην μπορούν να συνυπάρξουν ενήλικες οικότροφοι, ωστόσο θα πρέπει να γίνει με ένα ομαλό τρόπο κατόπιν εκπαίδευσης που θα διασφαλίσει στο μέτρο του εφικτού την ανεξάρτητη και αυτόνομη διαβίωση τους και σε συνδυασμό με κάθε άλλη δυνατή παροχή κρίνεται αναγκαία. Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής δε χωρούν αυταρχικές αποφάσεις. Αποϊδρυματοποίηση  χωρίς πρόβλεψη και προγραμματισμό για την επόμενη μέρα δε νοείται, καθώς ταυτίζεται με λογικές παρελθουσών δεκαετιών που θεωρούσαμε ότι είχαν εκλείψει.

Απαιτούμε  να μην γίνει καμία απομάκρυνση οικοτρόφου εάν δεν υπάρχουν όλες οι διασφαλίσεις για την ομαλή συνέχιση και βελτίωση των συνθηκών ζωής του. Σε κάθε περίπτωση θα βρεθούμε σθεναρά απέναντι με κάθε πρόσφορο τρόπο σε αποφάσεις που γυρίζουν τον χώρο των τυφλών δεκαετίες πίσω  και μας θυμίζουν τις θλιβερές μεθοδεύσεις της απαξίωσης της Λασκαριδείου Στέγης κατά τις οποίες αιφνιδιαστικά οικότροφες της δομής βρέθηκαν εκτός πλαισίου εν μια νυκτί.

                                    Με εκτίμηση

                            Για το Δ.Σ. του Π.Σ.Τ.

Ο Πρόεδρος                                                                Η Γενική Γραμματέας

Δημήτριος Σηφάκης                                                    Θεοδώρα Φαρδέλα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟΥ Κ.Ε.Α.Τ. ΘΕΣ/ΚΗΣ – ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Ε.Α.Τ.

Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε την απόφαση της Διοικήτριας του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) να εκδιώξει χωρίς καμία προειδοποίηση οικότροφους άτομα με οπτική αναπηρία από το Οικοτροφείο του Κ.Ε.Α.Τ. Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί εδώ και τουλάχιστον επτά δεκαετίες και καλύπτει τις ανάγκες των ατόμων με οπτική αναπηρία όλης της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο.

Το οικοτροφείο δεν είναι απλώς ένας χώρος διαμονής, αλλά ένας θεσμός που παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες και διασφαλίζει την αξιοπρέπεια, την αυτονομία και την κοινωνική ένταξη των ατόμων με τύφλωση προσφέροντας πολύ περισσότερα από στέγη: είναι ένας χώρος όπου οι άνθρωποι με αναπηρία όρασης μαθαίνουν να ζουν ανεξάρτητοι, να αναπτύσσουν δεξιότητες και να χτίζουν κοινωνικούς δεσμούς που αλλιώς θα ήταν αδύνατοι. Είναι ο μόνος χώρος που μπορεί να ανταποκριθεί στις εξειδικευμένες ανάγκες των ατόμων με οπτική αναπηρία, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε υπηρεσίες και στήριξη που δεν μπορούν να βρουν αλλού.

Έως πέρυσι στο οικοτροφείο του Κ.Ε.Α.Τ. Θεσσαλονίκης διέμεναν έξι άτομα με οπτική αναπηρία από την επαρχεία, πέντε εξ’ αυτών πολυανάπηρα, συγκεκριμένα δύο με τύφλωση και νοητική αναπηρία, δύο με τυφλοκώφωση και ένα με τύφλωση και διαβήτη. Η Διοικήτρια του Κ.Ε.Α.Τ. με απόφασή της, την οποία επιβάλλει αυταρχικά χωρίς καμία διαβούλευση ή συνεργασία με τους φορείς εκπροσώπησης των ατόμων με οπτική αναπηρία, εκδίωξε από το οικοτροφείο τέσσερα από αυτά τα άτομα αποστερώντας τα από την μοναδική δομή υποστήριξής τους. Ιδιαίτερη αγανάκτηση προκαλεί η απόφαση εκδίωξης οικότροφης που πάσχει από ανίατη νόσο με την πρόφαση ότι δεν μπορεί να της παρασχεθεί κατάλληλη φροντίδα, ενώ στο προσωπικό του Κ.Ε.Α.Τ. συμπεριλαμβάνονται νοσηλευτής και βοηθός νοσηλευτή και επιπλέον η ίδια η οικότροφη δύναται να καλύψει με προσωπικά της έξοδα τη λήψη επιπλέον εξωτερικής νοσηλευτικής φροντίδας εφόσον την χρειαστεί.

Καλούμε την Πολιτεία και την κοινωνία να μην επιτρέψουν τη διάλυση του ανεκτίμητου θεσμού του Οικοτροφείου του Κ.Ε.Α.Τ. Θεσσαλονίκης. Το κλείσιμο ή η αλλοίωση της λειτουργίας του θα είναι τεράστιο πλήγμα για την κοινότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία και θα σηματοδοτήσει μια τεράστια κοινωνική αποτυχία.

Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση της Διοικήτριας του Κ.Ε.Α.Τ. κας Χαμονικολάου, η οποία απέδειξε ότι δεν είναι ικανή να αναγνωρίσει την αξία και τη σημασία του έργου που επιτελείται στο οικοτροφείο, δολίως καταργώντας σταδιακά και σταθερά αυτή τη δομή που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Κ.Ε.Α.Τ. Θεσσαλονίκης.

Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο για να διασφαλίσουμε ότι το οικοτροφείο θα συνεχίσει να παρέχει τις πολύτιμες υπηρεσίες του ως ο μοναδικός πυλώνας υποστήριξης, το «σπίτι τους» για όλους τους ανθρώπους με οπτική αναπηρία που το χρειάζονται. Η μάχη αυτή είναι μια μάχη για την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και την ανθρώπινη αλληλεγγύη.

Συνυπογράφεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών-Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας και την Ένωση Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο Λουδοβίκος Μπράιγ».